Groeimindset

De leerkuil is een concept dat verwijst naar het proces van leren en groeien door uitdagingen en tegenslagen. Het begint met het besef dat leren soms moeilijk kan zijn en dat fouten maken een natuurlijk onderdeel is van het leerproces. Een groeimindset is essentieel in de leerkuil, omdat het de overtuiging omarmt dat inspanning en doorzettingsvermogen leiden tot groei en verbetering. Mensen met een groeimindset zien obstakels als kansen om te leren en te groeien, zo blijven ze ook gemotiveerd, zelfs als het moeilijk wordt. Uiteindelijk helpt de leerkuil, in combinatie met een groeimindset individuen om hun potentieel te maximaliseren, maar ook hun successen te behalen in verschillende aspecten van het leven.

Een groeimindset kan je niet van de ene op de andere dag bereiken. Dit vergt zowel van jou als leerkracht/school een verandering als van de leerlingen.
Hieronder vinden jullie enkele tips.

TIP 1 - LEG DE NADRUK OP HET PROCES

Probeer je aandacht te richten op het proces dat de leerling heeft doorlopen. Benadruk het doorzettingsvermogen, de aanpak van het kind en zijn inspanningen. Vraag aan de leerlingen regelmatig wat het tijdens het leerproces heeft ontdekt en laat hem of haar vertellen hoe hij/zij dit bereikt heeft.Dit is mogelijk via de leerkuil.De leerkuil is een tool die zichtbaar maakt hoe leren met een uitdaging verloopt. Het geeft metaforisch de verschillende fasen van leren weer. Door leerlingen uit te nodigen in de leerkuil te stappen, daag je ze uit om tot diep leren te komen. Dit met als doel het ontwikkelen van betekenisvolle blijvende inzichten.

 
 
TIP 2 - PRIORITEIT GEVEN AAN LEREN

Laat zien hoe belangrijk het is om altijd te blijven leren en deel je eigen leerervaringen. Geef de leerlingen kansen om nieuwe dingen te ontdekken zonder de verwachting dat het meteen de beste hierin moeten zijn. Help de leerlingen bij het identificeren van hun talenten en biedt ondersteuning bij het aanleren ervan.

 

 

TIP 3 - FOUTEN MAKEN MAG

Laat je eigen fouten zien en de lessen die je ervan hebt geleerd. Moedig de leerlingen aan om fouten te maken, zonder alle hindernissen weg te nemen. Help de leerlingen om van fouten te leren. Onderzoek welke fouten bekende helden (sporters, popsterren, enz.) in de carrière hebben gemaakt en hoe ze daar sterker van zijn geworden. Als ze een fout maken kan je via de fouten thermometer hun laten aangeven hoe erg ze deze fout vonden en hierover reflecteren.

 

TIP4 - WAARDEER DE INZET

Moedig de leerlingen aan om de waarde van inspanning te begrijpen, niet om te kijken naar andere kinderen en leerlingen. Prijs hard werken en oefenen: "Met toewijding zul je zien dat je vooruitgang boekt, zoals met rekenen". Zorg ervoor dat het kind voldoende succeservaringen krijgt, zodat dagelijkse inspanning tot vooruitgang leidt. Deel je eigen inspanningen en successen als een groeimindset voorbeeld.

 

 

TIP 5 - INTRODUCEER HET OP EEN SPEELSE MANIER

Vertel de leerlingen op een eenvoudige manier over de vaste en groeimindset. 

Fixie en Growie zijn twee denkwijzen die je mindset beschrijven.

Fixie staat voor een vaste mindset, waarin je gelooft dat eigenschappen en vaardigheden vastliggen.

Growie vertegenwoordigt een groeimindset, waarbij je gelooft dat je jezelf kunt ontwikkelen door inspanning en leren. Het is belangrijk om jezelf aan te moedigen om meer als Growie te denken, omdat dit je helpt om uitdagingen aan te gaan en te groeien. Fixie kan je beperken, terwijl Growie je de ruimte geeft om je volledige potentieel te bereiken. Dus, kies voor Growie!